Fotografie tips

Geplaatst op: 20-09-2013

Een van de belangrijkste uitvindingen van de mensheid, fotografie. Doordat we beeld konden vastleggen kwamen er nieuwe mogelijkheden. Echter ging dit niet zonder slag of stoot, zo waren de eerste foto's erg onscherp en zwart-wit gekleurd. De eerste foto's werden namelijk gemaakt met behulp van lichtgevoelige bitumen in 1826.

Waar moet ik op letten?

Hoe kan ik mooie foto's maken en mooie scratch borden maken. Wanneer we kijken naar je toestel zelf dient je als eerste te kijken naar het aantal mega pixels. Voor een redelijk goede foto is zo'n 5 megapixel vereist. Deze vind je dan ook terug op de meeste nieuwe telefoons. Voor de hoogwaardige foto's gebruikt men een spiegelreflex camera. Deze foto's kunnen zeer groot worden afgedrukt doordat er meer detail zit in de foto's. Zou je dit met een foto van uw telefoon doen dan ontstaat er pixelvorming.

Een aantal tips voor jou op een rij

Daarnaast zijn binnen de fotografie nog een aantal andere aspecten die van belang zijn. Beschikt je over een spiegelreflex camera en wil jij hier alles uithalen? Doe dan een foto cursus om je camera de baas te worden. Hier zul je de beginselen van fotografie ontdekken zodat je de eerste stappen al kan zetten.

Let op de compositie en afwerking

Bij het maken van een foto dien je altijd te letten op de opstelling van de foto. Staat het object wat je wilt fotograferen goed in beeld? Staan er geen andere rommelige aspecten in beeld zoals een lantaarnpaal of een prullenbak? En mocht je iets fotograferen met weerspiegeling let er dan ook dat jij hier niet wordt weerspiegelt. Het komt vaak voor dat wanneer iemand een foto maakt op de badkamer of in de keuken dat deze persoon teruggevonden kan worden in de oven of de spiegel. Denk bij deze aspecten na voordat je een foto maakt, het aanpassen van deze punten in Photoshop gaat je meer tijd kosten dan het knippen van een nieuwe foto.

De driehoek van diafragma, sluitertijd en ISO

Er zijn een drietal aspecten die van belang zijn bij het maken van een goede foto. Deze drie zijn het diafragma, sluitertijd en de ISO waarde, deze aspecten dienen goed op elkaar afgesteld te zijn om een goede foto te maken.
Het diafragma heeft betrekking op de scherpte van de foto bij een kleine diafragma is er weinig licht inval en bij een grote diafragma is er veel lichtinval. Door de lichtinval aan te passen zal de foto geheel scherp zijn of er zal juist maar een deel scherp zijn.
De sluitertijd bepaald het aantal seconden dat de foto gemaakt wordt. Wanneer er weinig licht is dan kan de sluitertijd vergroot worden waardoor er meer licht kan binnen vallen. Maak je de sluitertijd groter dan is het wel van belang om het fototoestel stil te houden.
De ISO waarde heeft betrekking op de lichtgevoeligheid van de camera. Als er minder licht is kan een aanpassing van deze waarde ervoor zorgen dat toch de gewenste foto gemaakt kan worden. Als je ISO waarde aanpast heb je wel meer kan op ruis in de foto.
Het afstellen van deze drie componenten dient goed te gebeuren om mooie foto's te maken. Bij een fotografie cursus zul je hier meer over leren.